Za vsak okus svoja kava

Kava je zelo razširjena pijača, ki jo v družbi začnemo piti že razmeroma zgodaj, ni pa povsem jasno, ali kavo pijemo zaradi njenega okusa, učinkov ali zaradi tega, ker predstavlja razširjen družbeni obred, ali pa morda kombinacije naštetega. Nekateri preprosto ne morejo brez jutranje kave, drugi jo pijejo le zaradi družbe prijateljev in sodelavcev, in njim ne predstavlja tako velikega pomena, kot strastnim kavoljubcem. Tretji se kave, kljub temu da jo imajo radi, izogibajo, ker kofein njihovemu telesu povzroča težave, kot so razdražljivost, pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak itd. Če bi naključno vprašali 5 ljudi na ulici, kakšna kava jim je najljubša, je povsem verjetno, da bi dobili vsaj 3 različne odgovore. V nadaljevanju vam predstavljamo več načinov priprav kave in prepričani smo, da je med njimi tudi vaša najljubša.

restaurant-beans-coffee-cup

Brezkofeinska kava

Če vam kofein ne dene dobro, kavi pa se vseeno ne želite odpovedati, poskusite z brezkofeinsko kavo, ki vsebuje bistveno manj kofeina kot običajna kava. Tako boste lahko uživali v vonju in okusu kave, hkrati pa se boste izognili nevšečnostim, zaradi katerih niste želeli piti kave. Brezkofeinska kava nastane z dekofeinizacijo – procesom, kjer iz kave odstranijo kofein, poteka pa pred praženjem kave. Več o načinih dekofeinizacije si lahko preberete v tem članku. Brezkofeinsko kavo pa si nekateri privoščijo tudi le za crkljanje ali ob pozni uri.

Je vaša turška kava zares turška?

Ste prepričani, da ko rečete, da boste skuhali turško kavo, to res storite? Pogosto namreč mešamo turški in srbski način priprave. Turško kavo pripravimo tako, da kavo stresemo v mrzlo vodo in jo nato segrevamo, vendar ne sme zavreti. Šele, ko se kava malce uleže, jo lahko postrežemo v skodelici. Po želji ji lahko dodamo mleko, sladkor pa naj bi po turškem načinu dodali že med kuhanjem. Za pravilno pripravo si oglejte video 

Zmote o espressu

Za espresso kavo potrebujemo avtomat in kavo, ki je, zaradi finega mletja, namenjena posebej pripravi te kave. Okus espressa je zelo značilen in zato všeč le določeni populaciji. Čeprav velja, da je espresso potrebno spiti hitro, po možnosti  z enim samim požirkom, pa je “doktor kave” Ernesto Illy, v enem izmed intervjujem povedal, da to ne drži. Pravi, da je kavo treba piti počasi. “Hitro se pije samo slaba kava.” Kot strokovnjaku mu gre verjeti tudi, ko pravi, da se moramo s kavo poigrati, jo čutiti na jeziku in jo poskušati.

Srbska kava

V nadaljevanju se boste gotovo vprašali, ali ni to vaša turška kava. Srbsko kavo skuhamo tako, da  na štedilniku segrejemo vodo, nato pa posodo, tik preden začne vreti, odmaknemo in ji dodamo mešanico mlete kave. Dobro premešamo, nato pa jo zopet pristavimo na kuhalnik, da se še enkrat začne rahlo dvigovati. Opojno tekočino takoj vlijemo v skodelice in jo po želji postrežemo z mlekom in sladkorjem. V tem videu si lahko ogledate prikaz priprave srbske kave.

 

Še nekaj nasvetov, da bo kava ohranila svojo aromo in okus. Kavo vedno shranjujte v zaprti posodi, v suhem, temnem in hladnem prostoru. Nekateri proizvajalci kavo pakirajo v vakuumsko embalažo, saj naj bi tak sistem kavo zavaroval pred staranjem, hkrati pa s tem dosežejo tudi to, da se aroma bolj razprši. Imate tudi vi kakšno skrivnost, kako je kava lahko še boljša?