Vpliv kave na naše telo in zdravje

Priznajmo si, ko enkrat poskusimo to opojno in dišečo tekočino, postane navada, mala razvada, ki se je ne moremo ali pa morda nočemo odvaditi.

Kava ima poleg prefinjenga okusa tudi kar nekaj pozitivnih učinkov na naše telo in zdravje.

kava

Kava nas zbudi in zbistri

Zaradi prisotnosti kofeina v kavi nam ta izboljša razoploženje. Že ena kava na dan dvigne energijo, nas zbudi, izboljša spomin in produktivnost. Kava je poznana kot diuretik, kar pomeni, da ureja prebavo in pomaga pri izločanju vode iz telesa. Strokovnjaki pravijo, da s količino popite kave na dan ne smete pretiravati. V povprečju lahko zaužijete od 2-4 skodelice kave dnevno.

Kava izboljša razpoloženje

Že sam vonj sveže mlete kave nam lahko izboljša razpoloženje, saj ga možgani prepoznajo kot posebnega. Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki zaužijejo 3 do 4 skodelice kave na dan, manj možnosti, da zapadejo v depresijo. Skodelica prave kave pomaga dvigniti nivo energije v telesu.

Imate nizek krvni tlak?

Mnogo ljudi, ki se sooča z nizkim krvnim tlakom, si za izboljšanje počutja pomaga s skodelico kave. Ta poveča moč stiskanja srca, zato se zaradi kofeina krvni tlak nekoliko dvigne.

Zdravniki  odsvetujejo uživanje kave ljudem, ki se borijo s povišanim krvnim tlakom, saj ta vodi v hujše oblike bolezni, kot so srčna kap, odpoved srca in ledvic … Če se soočate z visokim krvnim tlakom, se vsekakor posvetujte z zdravnikom, koliko skodelic kave priporoča na dnevni ravni.

S kavo do lepše kože

Kava vsebuje antioksidante, ki preprečujejo nastanek gubic in pomagajo pri izločanju odvečne vode iz telesa. Pripravite si piling iz mlete kave in vode. Pripravek nežno vtrite v kožo in nato sperite z vodo. Postopek ponavljajte enkrat tedensko. Pripravljen piling lahko uporabite na obrazu, vratu, dekolteju in predelih, ki so bolj izpostavljeni za nastanek celulita.

Kava in telovadba – skupaj z roko v roki

Prehranski strokovnjaki svetujejo, da kavo zaužijete eno uro pred telovadbo, saj kofein zavira občutek utrujenosti in spodbuja nastajanje energije.

Poleg energije pa kava stimulira adrenalin in sprošča kalcij v mišicah, kar pomeni, da je manj verjetno, da bomo imeli po aktivnosti bolečine v mišicah.

 

Kako pa vam pomaga kava? Delite z nami vašo izkušnjo na Facebooku.