Uporabnost kavne usedline

coffee-1575128_1920

Kavno usedlino večina pozna kot nepotreben in neuporaben kuhinjski odpadek, ki jo zavržemo v smeti ali pa jo odlijemo v pomivalno korito, kar je pogosto tudi razlog za zamašen odtok. Pa je kavna usedlina res zgolj odpadna? Ste kdaj pomislili, da je lahko tudi koristna?

Odlično gnojilo za rastline ali kompost
Kavno usedlino lahko uporabimo kot gnojilo za rastline, saj zaradi vsebnosti dušika spodbuja rast. Poleg dušika pa vsebuje tudi kalij in fosfor, ki sta prav tako pomembna za rast. Kavna usedlina v zemlji deluje tudi kot hranilo za deževnike, kar je izrednega pomena, saj ti rahljajo tla. Lahko pa iz nje izdelate tudi odličen kompost. Namesto, da jo odvržete v smeti, jo torej odlagajte v za to namenjen zaboj in čez časa boste že lahko želi rezultate.

Proti škodljivcem
Ameriški raziskovalci kmetijskega ministrstva so ugotovili, da je kavna usedlina odlično sredstvo proti različnim škodljivcem. Pomaga ubiti mravlje in polže. Poleg tega pa tako kot sama kava odganja komarje.

pexels-photo-127945

 

Piling ali maska za lase in obraz
V kombinaciji z medom jo lahko uporabljate kot piling za obraz in telo, saj bodo grobi delci usedline delovali tako, da bodo odstranili odmrlo povrhnjico, med pa bo kožo nahranil. Kavna usedlina je odlična tudi kot maska za lase ali obraz.

Odlično čistilo
Usedlino lahko zmešamo z vodo in uporabimo tudi kot čistilo za pohištvo ali posodo. Če pa jo zmešamo z nekaj detergenta pa nastane učinkovito čistilo za mastne madeže.

Vpija neprijetne vonjave
Kavna usedlina vam pomaga odpraviti neprijetne vonjave na primer v stanovanju. Deluje pa tudi na koži. Če vam roke zaudarjajo po neprijetnem vonju, si jih preprosto umijte s kavno usedlino in se tako znebite vonjav.

Adijo podočnjaki
Imate težave s podočnjaki in zabuhlostjo? Manjšo količino usedline nanesite na problematičen del in počakajte približno 20 min, nato sperite s toplo vodo. Podočnjaki in zabuhel videz bo po tem manj opazen.

Vedeževanje
Nekateri vedeževalci kot osnovo za vedeževanje uporabljajo kavno usedlino. Če verjamete, se izplača poskusiti.

Boste kakšnega od vidikov uporabe kavne usedline preizkusili tudi sami? Prepričani smo, da je ne boste več zavrgli.