Priprava prave turške kave

Kolikor ljudi, toliko kofetov

Kolikor je kavopivcev, toliko različnih arom kave obstaja, saj vsakemu ustreza drugačen okus. Ker smo kofetarji vedno bolj zahtevni, se ves čas iščejo novi načini priprave kave. Kot zanimivost lahko omenimo, da so pred kratkim nazaj začeli pripravljati kavo iz zrn, ki jih tajski sloni najprej prebavijo, nato pa izločijo. Kava iz takšnih zrn naj bi bila, za razliko od navadne kave, veliko bolj okusna in manj grenka.

Tokrat vam predstavljamo zanimiv način priprave turške kave, ki je precej drugačen od tega, ki smo ga  vajeni v naših domovih. Za lažjo predstavo na koncu dodajamo tudi videoposnetek.

Postopek priprave

Za pripravo turške kave si moramo na samem začetku priskrbeti džezvo, torej posodico v kateri bomo kuhali kavo in grelno napravo. Uporabili bomo merico za 2 osebi, saj je kavo najlepše piti v družbi, kajne?

Torej, v džezvo najprej:

  • vlijemo dvakrat po 77 ml vode,
  • stresemo dvakrat po 7 g fino mlete turške kave in po želji dodamo še žličko sladkorja. Priporočamo uporabo rjavega sladkorja, saj kavo naredi malce bolj karamelno.

Šele v naslednjem koraku džezvo pristavimo na ogenj, jo počasi začnemo segrevati in pazimo, da ne zavre. Zasledili smo, da naj bi daljše kuhanje naredilo kavo še boljšo, in da jo ponekod kuhajo celo po več ur. Ampak mi nanjo ne bomo čakali tako dolgo.

Kavo počasi segrevamo le približno 3-4 minute oz. vsaj še kakšno minutko po tem, ko se površina (kava in sladkor) že potopi. Medtem se kava začenja že lepo kremasto gostiti.

Temperaturo ognja nato še malo povečamo, kava se začne počasi dvigovati in pazimo, da nam ne zavre ali pa celo skipi. Ravno preden se to zgodi, džezvo odstavimo z ognja in jo pustimo, da se malce umiri in šele nato napitek prelijemo v skodelici.

Namig: Če želite, da je kava bolj kremasta, lahko že pred samim vlivanjem kave v skodelico iz nje poberete peno in jo porazdelite po skodelicah.

Želimo vam veliko kofetarskih užitkov 😉