Priprava srbske kave

Različne države, različna kultura, različna kava. Lahko bi rekli da je kava ena od kulturnih znamenitosti posamezne države ali pokrajine, ter nekakšno ogledalo ljudi ki tam živijo. Verjetno vsem najbolj poznana je kava na t.i. turški način, na drugi strani Atlantika je značilna njihova filter kava, saj veste tisti značilni prizori iz filmov, ko gost sede v lokal in naroči »black coffe« in mu jo natakar samo natoči v skodelico. Ko smo ravno čez lužo, več kot polovica polnoletnih Američanov prav s kavo začne svoj dan. Slovenci pa prav nič ne zaostajamo.

Bi poskusili nekaj novega?

In če danes svoje skodelice kave še niste popili, bi poskusili kavo na drugačen način kot običajno? Med ljudmi je najbolj poznana priprava »turška kava«, katera je bila predstavljana prejšnjič. Za mnoge pa je klasična kava tista, ki pripravljena na srbski način. Meni je priprava kave na slednji način bolj domača.

Celoten postopek pa si oglejte v spodnjem videoposnetku.

Različno ime, različna priprava

Da najprej razčistimo v čem je razlika. Pri turškem načinu smo dali kavo hladno vodo in nato segrevali, pri srbskem načinu priprave pa vodo predhodno segrevamo. Pri srbskem načinu kuhanja pa džezvo damo na grelno površino, odvisno kaj imamo doma; indukcijo, plinski ali električni štedilnik.

Pri takem kuhanju kave opazujemo vodo v posodi, ki ne sme zavreti. V vodi se pri segrevanju ustvarjajo mehurčki na dnu posode in ko se mehurčki začno odlepljati od dna, džezvo enostavno odmaknemo iz grelne površine in dodamo mleto kavo, ter premešamo. Nič težkega, kajne?

Koliko kave dodati je odvisno od števila kav ki jih kuhate, načeloma pa velja, da 7 gramov kave zadostuje za 1 skodelico. Upam da vam matematika ter računanje ne delata preveč težav. Pri takem načinu se lahko spet malo poigramo. Džezvo lahko ponovno postavimo na grelno površino in počakate da se kava začne rahlo dvigovati in jo takoj odstavimo.

Več načinov priprave

Pri srbskem načinu lahko naredimo še eno varianto priprave kave. V džezvo najprej damo sladkor, ga rahlo popražimo, da karamelizira, nato v džezvo dodamo kavo. Ko kava zadiši, džezvo odstavimo z ognja in prelijemo s toplo vodo, ki smo jo predhodno segrevali.

Vsem ki doma uporabljate grelnike za segrevanje vode, pa majhen nasvet. Ko segrevate vodo v grelniku, ter ko voda zavre, grelno posodo odstavite, ter vanjo dodajte približno pol decilitra hladne vode. S tem enostavno znižate temperaturo vode na primerno, ter prelijete v džezvo s kavo.

Mora biti kava sladka ali grenka?

Mnogi se sprašujejo ali sladkor sodi v kavo ali ne. Odgovor je zelo enostaven. Kakor osebi paše. Nekateri prisegajo na kavo brez sladkorja, ker naj bi le tako okusili najboljše okuse v kavi, spet drugim pa je sladkor v kavi, kot majhna sladica, pravo razvajanje. Ravno tako kot z sladkorjem je z mlekom. Odvisno od osebe.

Bodite edinstveni, kakor je edinstvena kava.