Priprava espressa

Lahko bi rekli da imamo res srečo, da Slovenija leži na tako dobrem geografskem območju. Turški in srbski način priprave kave smo dobili iz območja Balkana, k sosedom Italijanom smo hodili na capuccino. In ravno italijanski način priprave kave je tisti ki mu pravimo exspresso in je vsem poznana priprava kave s pomočjo kavnega avtomata. Za pripravo dobrega espressa je pomembna vrsta stvari, pritisk na gumb je še najlažja stvar. Običajno se kavni avtomati nahajajo v lokalih, vedno več ljudi pa jih ima tudi doma v svoji kuhinji. Ne glede na to kje se nahaja je pomembno slednje, higiena.

Kako pravilno pripraviti espresso, si oglejte v videoposnetku.

Prva kava je vedno slaba

Pred samo pripravo je potrebno vzeti ročko z avtomata ter jo očistiti oziroma obrisati, najbolje z gobico za pomivanje posode. Čiščenje z vodo se odsvetuje, saj z tem uničimo sloj v katerem se nahajajo kavna eterična olja, maščobe. Saj ste že slišali koga, ki je dejal da je prva kava vedno slaba. Sedaj veste razlog zakaj. Fiksni del avtomata speremo, naredimo t.i. splashing, ki ga lahko naredimo takoj ko odstranimo ročko ali preden jo damo nazaj. Kakor vam je bolj praktično. S tem odstranimo morebitne ostanke, madeže ki so ostali od prejšnjih kuhanj kav.

Pri pripravi so pomembni občutki

Za higieno smo poskrbeli, na vrsti je mletje. Pomembno je da je kava sveže zmleta, zmleto vsujemo v ročko ter jo razporedimo po celotni površino ter zmleto kavo stisnemo. Ne bodimo s stiskom premočni ali preblagi. Za dobro kavo je treba delati z občutkom, saj vrste tako kot pri podobnih stvareh v katerih uživamo. Z rahlim udarcem s strani po sami ročki, še dodatno spravimo kavo iz roba ročke v sredino, ter zopet uporabimo naš pritisk z občutkom. Nato  ročko damo na avtomat in takoj vklopimo aparat.

Najlepši prizor pri kuhanju kave

Na vrsti je tisti lep prizor ko začne kava teči iz ročke, tista čarobna slika, je tako kot bi gledal slap Savica, ko voda teče iz skal v višini. Dovolj sanjarjenja, ni vse tako enostavno kot zgleda. Če želimo pravo kavo, katere pravi zapisi arome in okusa so v kremi, moramo biti pozorni, da kava lepo steče po skodelici, ne da dobesedno pade v skodelico, v takem primeru je espresso brez kreme, okus pa prazen. Dozdeva se mi, da se tudi vi verjetno raje spustite po toboganu v bazen, kakor da vas prijatelji vržejo iz višine direktno v vodo? Praviloma je količina espressa v skodelici nekje med 20 in 30 mililitrov.

Koliko kave potrebujem?

Kaj pa količina kave? Pri tovrstnem načinu kuhanja se praviloma količina kave večja kot pri pripravi kave na turški ali srbski način. Količina je odvisna kakšno kavo kuhamo, lahko pa rečemo, da se espresso kava kuha z minimalno 8,5 do 10g mlete kave. In spet smo pri pravilnem občutku, tokrat o teži, vendar si tu lahko enostavno pomagate tako da ročko z zmleto kavo stehtamo. Nekako se mi zdi, da na kaj takega ne bi pomislili.

Uspeh je v dobri kavi

Tisti z kavnim aparatom v domači kuhinji, hitro preizkusite naše nasvete, vsem gostincem pa še nekaj. Pitje kave vašega gosta je posebno doživetje, mnogi se takrat srečajo sami s sabo, se poglobijo vase. Kaj takega pa omogoča le dobro pripravljena kava, rezultat pa je zadovoljen gost. Pridobite si njegovo zaupanje in gost se bo vrnil, na vašo veliko srečo v družbi.