Kremljenje mleka za kavo

Prva hrana ki ste jo kot dojenček dobili je bilo mleko, pa se strinjanje ali ne. Ker se verjetno tega ravno ne spominjajte, povprašajte vašo mamo. Verjamem, da vam bo znala odgovoriti in verjetno povedala še kakšno prigodo iz otroški let. In ravno tako kot si vi kot otrok obroka brez mleka niste predstavljali, ravno tako si določenih vrst kav brez mleka ne moremo narediti. Le kakšna pa bi bila caffe latte brez mleka ali za lažje razumevanje kava z mlekom brez mleka? Predvidevam da ne bi bilo to tisto pravo.

V videoposnetku boste izvedeli vse o kremljenju mleka za kavo.

Mleko se ne sme pregreti

Ene od sestavnih komponent mleka so beljakovine in maščobe. Pri samem mleku se to odraža tako da več beljakovin kot je večjo sladkobo in lepšo strukturo mleka imamo, ter več kot je maščob izrazitejši okus imamo. Ravno zaradi tega je pri pripravi pomembna temperatura mleka. Idealna temperatura se giblje okrog 60 stopinj Celzija, višje temperature bližje vrelišča, ki je pri 80 stopinjah Celzija, pripeljejo do tega da mleko zavre s tem pa se uničijo beljakovine.

Naše mame vedo vse

Kako paziti, da nam mleko ne zavre? Najboljše če se zopet vrnemo v otroško leta. Vprašajte mamo, kako je vedela da ima mleko ravno pravo temperaturo, da se z njim ne bi opekli. Naše mame pa res vedo vse, kajne? Odgovor se verjetno glasi nekako takole:  »Poskusila sem tako da sem na zapestje kanila kapljico mleka«. Namesto zapestja bomo mi uporabili zgornjo stran prstov na naših rokah. Posodo v kateri bomo mleko segrevali držimo tako da se z zgornjo stranjo prstov dotikamo posode. Ko nas po prstih rahlo zapeče, takrat je temperatura mleka ravno pravšnja.

Pravilno kremljenje mleka

Pri kremljenju mleka za kavo je v prvi vrsti pomembno za kakšno vrsto kave gre ali vsebuje zgolj mleko ali mlečno kremo ali oboje. Svetovno znani italijanski capuccino je sestavljen iz 1/3 espressa, 1/3 mleka ter 1/3 kreme. Mleko najlažje kremimo – penimo s pomočjo šob, ki so sestavni del kavnih aparatov. Mleko kremimo v dveh korakih in sicer z vnosom zraka ter kroženjem.

Ne delajmo napak

Še predno pa začnemo s postopkom še ena od pogostih in velikih napak ki se dogajajo predvsem v gostinstvu, kjer večinoma uporabljajo le eno velikost posodice. Različne velikosti izboljšajo samo kremljenje, ter zmanjšajo nevarnost za pregretje mleka, vedno pa naj bo v posodi, ne glede na število kav, mleka do polovice posode.

Za različne kreme, različna dolžina priprave

Vrnimo se k postopkoma kremljenja. Volumen samega mleka je odvisen od količine zraka ki smo ga vnesli v mleko oziroma koliko časa vnašamo zrak v mleko. Za lažjo predstavo lahko to ponazorimo tako. Za kavo z mlekom vnašamo zrak nekje 2-3 sekunde, pri capuccinu pa 6-7 sekund, pri obeh pa je sam čas pogojen tudi z velikostjo samo posode.

Cvrčanje ima svoj namen

Šobo postavimo v posodo z mlekom in vklopimo dovod zraka. Pri tem bodimo pozorni da posodico držimo na ravnost cev z šobo pa postavimo vanjo pod kotom. Prvih nekaj sekund po vklopu zraka je namenjenih vnosu zraka, za lažje razumevanje si to zapolnite kot cvrčanje, preostali čas je namenjeno kroženju ter segrevanju, do točke ko nas rahlo zapeče po prstih in napravo ugasnemo in odmaknemo posodico.

Pred uporabo spustimo paro

Še droben trik, ki ima zopet več pomenov. Že pred samo uporabo šob je potrebno iz cevi spustiti paro, in možnost nastanka vakuuma, ki bi lahko kasneje posrkal mleko v samo cev. Po sami uporabi šob pa zopet spustimo paro, ter cev in šobe obrišemo. In smo spet smo pri higieni ki je prav tako pomembna.

Med tem časom ko je mleko stalo, ker smo čistili šobe in cev, se maščoba v mleku dvigne. Z rotacijo posodice naredimo vrtinec, ki nam mleko zopet enakomerno razporedi. Preostane nam le še da mleko vlijemo v skodelico s kavo.

Vaš capuccino, caffe latte ali kava z mlekom po domače je pripravljena. Preostane vam le še uživanje.