15 zanimivih dejstev o kavi

coffee-791045_1920

Vsem ljubiteljem kave in tudi tistim, ki želijo le izvedeti kaj novega, predstavljamo 15 zanimivih dejstev o kavi. Nekatera vas bodo nasmejala, ob drugih se boste morda začudili, pri tretjih pa se boste česa naučili.

1. Filter za kavo kot vojna proti kavni usedlini
Verjetno ni človeka, ki bi mu bila kavna usedlina v skodelici kave všeč. Ena izmed teh, ki je želela napovedati vojno kavni usedlini, je bila v zgodovini tudi nemška gospodinja Melitta Bentz. Danes je Melitta® družinsko podjetje z dolgo tradicijo in s približno tremi milijardami evrov prihodka letno. Vse pa se je začelo z izumom kavnega filtra.

2. Svetovni dan kave
Svetovni dan kave so v različnih državah obeleževali na različne datume. Lani pa je Mednarodna organizacija za kavo razglasila datum 1. oktober za mednarodni dan kave. To naj bi bil sedaj enoten datum za cel svet.

3. Kavna zrna nevtralizirajo vonj
Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste v trgovini izbirali parfum in ste se po nekaj vonjih tako zmedli, da niste več vedeli, kateri parfum vam je všeč in kateri ne. Naslednjič poskusite po vsakem preizkušenem parfumu povohati kavna zrna, saj ta nevtralizirajo vonj. V večjih trgovinah oziroma drogerijah imajo poleg parfumov lončke s kavnimi zrni. Če jih ne boste našli, za pomoč vprašajte prodajalko.

4. Kava lahko pomaga zaspati
Kaj pravite na počitek takoj po kavi? Kava naj bi namreč spodbujala spanec takoj po njenem zaužitju. Seveda se to razlikuje od posameznika do posameznika – nekomu torej lahko pomaga, drugega pa lahko še bolj predrami.

5. Galerijske kavarne
Kavarna v galeriji? V Evropi so vse bolj priljubljene tako imenovane galerijske oz. muzejske kavarne. Po zgledu nekaterih večjih evropskih mest, npr. dunajski muzej Leopold, smo jo dobili tudi v Ljubljani, in sicer v kleti Moderne galerije.

6. Kava kot pomemben artikel trgovanja
Kava je drugi najpomembnejši artikel mednarodne trgovine. Pred njo je le še nafta. Ta podatek je izjemno zgovoren, saj se pogosto sploh ne zavedamo, koliko kave letno zaužijemo. Poleg tega pa morda premalo spoštujemo države, ki kavo pridelujejo.

7. Kdo popije največ kave?
Največji porabniki kave na svetu naj bi bili menda Newyorčani. V evropskem merilu pa so na prvem mestu skandinavske države, ki letno porabijo kar 10 kg surove kave na prebivalca.

8. Kava kot moč za boj
Znano je, da nam kava da energijo in nas predrami. Prav zato so kavo sprva uporabljali kot hrano, in sicer tako, da so jo zmleli, pomešali s svinjsko mastjo in oblikovali kroglice, ki so služile kot moč za boj plemen v vzhodni Afriki.

9. Vino iz kave
Ste vedeli, da so Etiopijci okrog leta 1000 iz kavnih jagod izdelovali nekakšno vino? Kavne jagode so namočili v vodo in pustili, da alkoholno vrejo.

10. Kavna zrna so pravzaprav češnje
Kavovec rodi rdeče plodove, ki jih zaradi tega poimenujejo kar češnje. V vsaki češnji se skrivata po 2 zrni kave, dozorijo pa šele po približno 7 mesecih.

bean-1512433_1920-1

11. Kava je sreča
Kava ima pozitiven vpliv na naše razpoloženje. Deluje namreč kot blag antidepresiv in pripomore k proizvodnji nevrotransmitorjev, kot so serotonin, dopamin in noradrenalin. Te hormone imenujemo tudi hormoni sreče.

12. Pomanjkanje kave je nekoč lahko vodilo v ločitev
Pomanjkanje kave zna biti zapleteno. Turški ženini so se namreč nekoč morali pri poročnemu obredu zaobljubiti, da bodo svoji ženi vedno zagotavljali kavo. V nasprotnem primeru pa je bil to lahko razlog za ločitev.

13. Najdražja kava na svetu
Poznate kavo Black Ivory Coffee oziroma »črna slonovina«? Ta kava je narejena iz kavnih zrn, ki jih iztrebijo tajski sloni. Takšna kava je menda zato manj grenka in bolj okusna. Kupci pa so zanjo pripravljeni odšteti tudi kar 990 € za kilogram. Več si lahko ogledate v tem videu.

14. Dolga življenjska doba kavovca
Večina kavnih grmov živi nekje med 50 in 60 leti, pod zelo ugodnimi pogoji pa lahko kavovec živi tudi do 200 let, kar je izjemna doba. Tudi nadmorska višina, kjer raste grm kavovca vpliva na to, kakšna bodo zrna. Tisti, ki rastejo na višji nadmorski višini, so izpostavljeni večjemu stresu, zato imajo zrna večjo aromo, vonj in okus.

15. Kopanje v kavni kopeli
Na Japonskem v nekaterih termah ponujajo razvajanje v čisto pravi kavni kopeli, in to le za približno 20 evrov.